#retkihaaste: Littoistenjärvellä

Tänään retkeilimme lehdissäkin paljon puhutulle kemiallisesti puhdistetulle Littoistenjärvelle. Kun olin pieni tyttö, vei isäni minut järvelle uimaan usein. Viime vuosina emme ole siellä enää käyneet, syynä lienee järven huonossa kunnossa ollut vesi.  

Taitaa olla lehtien ansiota, että paikalle oli löytänyt tiensä moni muukin ihastelemaan järven kirkasta vettä. Uimarannan parkkipaikalla oli enemmän väkeä ja ruuhkaa kuin jouluna marketin parkkihallissa, kuten mieheni asian ilmaisi. 
Kovin kirkasta vesi on nyt heti puhdistuksen jälkeen. Jotenkin silti epäilyttää tuo kemiallinen puhdistus, että mitä se tekee ekosysteemille ja kulkeutuuko sen myötä myrkkyjä eliöstöön. Onneksi asiaa tutkitaan ja tarkkaillaan aktiivisesti.  
Aivan upea tuo Littoistenjärvi oli, kuten sen rannoilla kulkeva luontopolku. Emme kävelleet kovin pitkää matkaa, sillä seurueemme jäsenillä on kaikilla ollut erilaisia terveysvaivoja, kuten selkäkipuja. Tänne aion kuitenkin ehdottomasti palata. 
Mitä muutakaan tällä reissulla saattoi kuin ihastella järven kirkkautta ja läpinäkyvyyttä. Tietenkin toivon, että puhdistus on onnistunut kaikin puolin, ja järvi saadaan pelastettua. Täällä olisi kesällä upeaa sup-lautailla tai meloa. Piipahdimme myös talviuintipaikalla, mikä sekin houkuttaa.  
Littoistenjärven aurinkoiset metsäpolut olivat houkuttelevia. Me kiersimme tosiaan vain pienen osan luontopolkua. Ensikerralle jäi ne kallioisemmat reitit, mitä odotan innolla. 
Talven jäljiltä heräilevää luontoa oli hauska tutkiskella. Tämänkin puun juuristo oli kuvauksellinen. En tiennytkään, että Littoistenjärven luontopolku on näin kaunis. Lapsena kävimme vain uimarannalla, joka on tanssilavan edustalla. 
Kemiallisen puhdistuksen jäljiltä näky oli paikoin todella surullinen, rannoilta ja rantavesistä löytyi runsaasti pulleita, kuolleita lahnoja. Toivottavasti ne saadaan kaikki kerättyä pois ennen kuin veden lämpötila alkaa nousemaan. Joidenkin tutkijoiden mukaan järvestä pitäisi vielä nostaa kymmeniä tonneja kalaa pois rehevöittämästä sitä. 
Loppuun vielä kuva valkovuokoista, jotka kukkivat isoina mättäinä toukokuisessa metsässä.

Tämä olkoon #retki luontokohteeseen, josta luit lehdestä tai kirjasta.

Kommentit