#Retkihaaste: Törmän vanha avolouhos Lohjalla

 Vietin viikonlopun ystäväperheeni luona maaseudulla Vihdissä. Kyseessä on sama ystävä, joka minulle alkuvuodesta esitteli retkihaasteen. Sanomattakin oli selvää, että retkeilisimme taas yhdessä.

Olemme yhdessä käyneet kevätretkellä upoksissa olevalla, hylätyllä Susanna-proomulla Turun Katariinanlaakson edustalla ja Högsåran kansallispuistossa telttaretkellä muksujen kanssa.
 Kuin tilauksesta saimme upean aurinkoisen syyspäivän sunnuntaille. Lauantai-illalla tarvoimme tyttöjen kesken märässä ja sateisessa metsässä suppilovahveroita keräten ja tarinoita sotavangeista kertoillen. Huvinsa kullakin. 
 Ystäväperheeni halusi viedä minut myös louhokselle, joka sijaitsee Lohjalla. Pääkohteeksi olimme valinneet Paavolan tammen. Onneksi ystävämme ehdotti tätä kohdetta, sillä se todellakin oli kokemisen arvoinen.
 Miten upea vanha käytöstä poistettu louhos voikaan olla. Kyseessä on Törmän avolouhos, joka otettiin käyttöön 1800-luvun lopulla ja lopetti toiminnan avolouhoksena 1950-luvulla. Vieressä on Tytyrin elämyskaivos, missä emme vierailleet.
 Törmän vanha avolouhos on ympäröity korkealla verkkoaidalla, mikä on ymmärrettävää. Verkkoaidan läpi yritin saada kuvattua louhoksen korkeita jylhiä seiniä.


 Avolouhoksesta on louhittu kalkkia (tai kai kalsiittia) ja valkoista kiveä näkyikin ympäristössäkin. Louhoksen ympäristö ja luonto oli muuten myös aivan uskomattoman komea.

 Alueen metalliaidat tolppineen ja piikkilankoineen olivat hurjia, ja loivat synkkiä ja villejä tunnelmia.
Törmän avolouhoksella oli näkyvissa upea ruska, sillä aluetta ympäröi lehtimetsää kuten pähkinäpensaita. Vieressä on myös järvi, jonka äärellä joimme kahvit lämpimiksemme.

Viikonloppu oli kaikenkaikkiaan todella rentouttava ja antoisa. Matkalla näin joutsenia tulvivilla pelloilla, metsästäjiä puneisine lippalakkeineen, hevosia laitumella aamulla ikkunasta ulos katsoessa, lampaita ja vuohia laiduntamassa sekä upeaita auringossa hehkuvia syysruskan värejä.

Täten retkemme louhos-osuutta voitaneen kutsua #Retkihaasteen kuumaa kuksasta -retkeksi

Kommentit