Pääsiäispaastosta 2012


Vihdoin ajattelin kirjoittaa muutaman sanasen pääsiäispaastosta.
Sekä ortodoksisessa että katolisessa kirkossa vietetään
pääsiäispaastoa.

Jossain osissa Eurooppaa pääsiäispaastoon
laskeudutaan laskiaisen myötä.
Laskiaiseksi tehtiin maitoruokia kuten pannaria
ja nyttemmin laskiaispullia,
jotta saatiin maitotuotteet käytettyä ennen
paastoaikaa.

Italiassa taas vietetään karnevaaleja.
Venetsian karnevaaleille olisikin upeaa päästä osallistumaan.
Venäjällä herkutellaan blineillä ennen paastoa.

Itse en kuulu mihinkään kirkkokuntaan, joten
ajattelin viettää pakanallisen paaston.
Facebookissa jututin tuttavapiiriäni aiheesta
ja kyselin vinkkejä paastoon.

Eräs mielenkiintoinen sivu on
ekopaasto.fi

Suunnitelmissani on nyt siis toteuttaa
pääsiäispaasto periaatteella vähemmän on enemmän.

Vähemmän mediatulvaa, vähemmän facebookia.
Enemmän liikuntaa, vähemmän roinaa,
shoppailun ja järjestömenojen rahoittamista.

Ruokapuolella pyrin noudattamaan karkitonta
paastoa ja pääsemään eroon sokeririippuvuudesta.
Sekä einesruokapannaa.

Sellaista slow life ja slow food
meininkiä siis tavoittelen.

Seuraan paaston alkamista ja
etenemistä täällä blogissani.

Kommentit

  1. Aika juuri ennen paastoa on ihanaa, sillä äidilläni on ollut tapana tehdä aina tähän aikaan vuodesta blinejä! Olen omaksunut tavan edelleen, vaikka perheessämme se ei liitykään mihinkään uskonnolliseen vakaumukseen, ainoastaan siihen, että blinit ovat niiiin hyviä!
    Mukavaa paastonaikaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Blinit on itseasiassa minulle entuudestaan aika tuntemattomia, mutta haluaisin kovasti tutustua niihin. Ehkä nyt vihdoin saan otettua itsestäni niskasta kiinni ja valmistettua niitä. Olisiko sinulla jotain erityistä tai hyvää reseptiä niihin?

    VastaaPoista
  3. On! On erittäin tärkeää että niihin käyttää tattarijauhoja (niiden lisäksi voi laittaa osan vehnäjauhoja) ja että taikinan tekee oikeaoppisesti käyttämällä eli antamalla sen seistä ja kuplia vähintään yön yli. Tarkempia ohjeita ei nyt muista mutta näillä perusasioilla tulee varmasti hyvää. On siis tärkeää että löydät oikean blinireseptin, missä nämä asiat on kohdillaan - huijausblinit ovat pelkkää vehnää. Ja letuista on syytä tehdä paksuja (siksikin, että tattarissa ei ole sitkoa joten liian ohuet letut repeilee), meillä on aina tehty noin sentin paksuisia lettuja. ja oikeaa voita, sekä taikinaan että paistoon! Eka lettu niin blineissä kuin muissakin tuppaa helposti menemään mössöksi, mutta seuraava varmasti jo onnistuu.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkeistä Saila! Nyt mun täytyy alkaa googlettamaan sopivaa blini-reseptiä, joka täyttää nämä reunaehdot. Namnam!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti